вівторок, 29 листопада 2016 р.

Особливості навчання письма ліворуких дітей


   Ліворукість дитини — не патологія, а один з варіантів норми!
      У  ліворукої  дитини   є   свої  особливості   в   засвоєнні   навчального  матеріалу,   які необхідно знати дорослим для того, щоб допомогти їй досягти успіху. Серед ліворуких людей достатньо талантів і геніїв. 
При навчанні ліворукої дитини варто пам’ятати деякі особливості, зокрема:
1.     Дитина повинна вчитися писати прямо, не загороджуючи собі лінію рядка.
2.     Не можна вимагати від ліворукої дитини безвідривного письма.
3.     При письмі і малюванні ліворукої дитини світло повинно падати справа.
4.     При виконанні  завдань по письму необхідно визначити разом з дитиною траєкторію руху руки. Це допоможе дитині визначити, де починати написання елементу букви, куди вести  і де закінчити. Цю інструкцію дитина повинна ще самостійно повторити і тільки потім приступити до письма.
5.     Корисно зробити для дитини картки із елементами написання кожної букви та із самими буквами. Це дозволить перетворити навчання письму на захоплюючу гру.
6.     Важливо пам'ятати, що ліворукі діти переживають адаптацію до школи набагато важче, ніж їх праворукі однолітки. Вони бояться кепкувань однокласників, та ще більше — негативної оцінки дорослими їх діяльності.
7.     Батьки повинні терпляче відноситися до брудних зошитів, помилок і карлючок своєї дитини, пам'ятаючи про те, що письмо дається їй набагато важче, ніж іншим дітям.
Ліворукій дитині треба пропонувати більше завдань на розвиток рухової активності руки, для розвитку групи дрібних м'язів. Дуже хороша вправа — вирізування букв великого формату із газет. Дитина швидше запам'ятовує букви, бачить їх у дзеркальному зображенні, запам'ятовує їх контури. Ще одна вправа — ліплення букв і цифр. Це також допомагає дитині швидше засвоїти техніку письма.                           

Пам'ятка для батьків, у яких діти лівші
Шановні тати і мами!
Ваша дитина потребує уваги, підтримки і терпіння. Це і є головна умова її перемоги в учбовій діяльності, пам'ятайте про це!  
Ø Ніколи не виявляйте негативного ставлення до того, що ваша дитина лівша.
Ø Не демонструйте ліворукість своєї дитини з негативної позиції стороннім і незнайомим людям.
Ø  Не драматизуйте шкільні невдачі своєї дитини, пов'язані з тим, що вона — лівша.
Ø Долайте шкільні невдачі за допомогою додаткових, цікавих занять, які допоможуть дитині справитися із учбовими проблемами.
Ø Відкрийте для своєї дитини світ ліплення і малювання, в'язання і плетіння макраме. Писати лівою рукою непросто — тому допоможіть дитині уникати перевантаження і перевтоми.
Ø Не гарячіться, якщо дитина зробила щось не так, краще підтримайте її і відзначте успіхи.
Ø Демонструйте позитивні досягнення ліворуких людей.
Ø Не намагайтеся щось робити за дитину в такому разі  ви лише посилюєте її проблеми.

Ø Закріплюйте досягнуті дитиною уміння, постійно їх тренуючи.

Немає коментарів:

Дописати коментар